Q1. Which among the following countries has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues, becoming the first country to make the contribution?
(a) India
(b) UK
(c) Austria
(d) Canada
(e) China

S1. Ans.(a)
Sol. India has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues, becoming the first country to make the contribution. The UN Tax Trust Fund aims to support the work of the Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters.

Q2. Which bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI), While this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently.

(a) State Bank of India
(b) IDBI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of India
(e) ICICI Bank

S2. Ans.(b)
Sol. IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI), while this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently.

Q3. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding-

(a) Rs.10,000
(b) Rs.80,000
(c) Rs.50,000
(d) Rs.1,00,000
(e) Rs.1,50,000

S3. Ans.(c)
Sol. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding Rs.50,000. With the amendments to the Prevention of Money Laundering (Maintenance of Records) Rules, 2005 notified earlier this month, banks will have to demand both Aadhaar and the Permanent Account Number (PAN) for verification of identity.

Q4. The Reserve Bank of India has initiated PCA on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. What is the meaning of “A” in PCA?
(a) Against
(b) Assets
(c) Association
(d) Action
(e) Agency

S4. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated prompt corrective action (PCA) on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. This RBI has said that the action is taken on the bank in view of the high level of bad loans. This is the sixth bank to be placed under PCA by the RBI and of this five banks were placed under PCA in the last three months. RBI has initiated PCA on Central Bank of India, IDBI Bank, UCO Bank, Dena Bank and Indian Overseas Bank.

Q5. Which among the following international organisation has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Trade Organization (WTO)
(c) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(d) International Monetary Fund (IMF)
(e) World Bank (WB)

S5. Ans.(e)
Sol. The World Bank has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission. The multi-lateral lender is keen to support the Indian government in its efforts to better equip the young workforce with employable skills. Under the program, adults in 15-59 years of age, underemployed or unemployed, will get the skill training.

Q6. The RBI has cut the repo rate by 25 bps in third bi-monthly monetary policy 2017. What is present Repo Rate?

(a) 5.75 per cent
(b) 6.00 per cent
(c) 6.25 per cent
(d) 6.50 per cent
(e) 5.50 per cent

S6. Ans.(b)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting, the Monetary Policy Committee (MPC), headed by Urjit Patel, decided to reduce the Policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.25 per cent to 6.0 per cent with immediate effect.

Q7. Which among the following public sector Banks has offered BBPS, introduced by the National Payments Corporation of India for its customers?
(a) Bank of Baroda
(b) State Bank of India
(c) Central Bank of India
(d) Punjab National Bank
(e) Indian Overseas Bank

S7. Ans.(e)
Sol. Public sector Indian Overseas Bank has offered Bharat Bill Payment System, introduced by the National Payments Corporation of India, for its customers. BBPS is an integrated bill payment system that offers inter-operable online bill payments to customers.

Q8. Which Bank has launched its first ‘Digital Banking Branch’ named ‘CANDI’ in Bengaluru?
(a) Union Bank
(b) ICICI Bank
(c) Canara Bank
(d) Indian Bank
(e) Axis Bank

S8. Ans.(c)
Sol. Canara Bank has launched its first ‘Digital Banking Branch’ named ‘CANDI’ in Bengaluru. The branch will provide an end-to-end digital experience to customers. The bank has introduced customer-friendly mobile apps which help customers get most of the information related to their accounts from the app without the need to visit the branch.

Q9. The decline in rate of inflation and high real interest rates have prompted State Bank of India to cut the savings bank deposits rate from 4 per cent to ___________ on deposits below Rs. 1 crore. 
(a) 3.50 per cent
(b) 2.75 per cent
(c) 3.75 per cent
(d) 3.30 per cent
(e) 3.00 per cent

S9. Ans.(a)
Sol. The decline in rate of inflation and high real interest rates have prompted State Bank of India to cut the savings bank deposits rate from 4 per cent to 3.5 per cent on deposits below Rs. 1 crore. This cut in savings bank rate will prompt many banks to follow suit.

Q10. The RBI has imposed a penalty of Rs. 3 crore on state-owned Union Bank of India for “non-compliance” with the directions on KYC norms. KYC stands for-?
(a) Know Your Commerce
(b) Know Your Conclusion
(c) Kite Your Customer
(d) Know Your Customer
(e) Know Your Consumer

S10. Ans.(d)
Sol. The RBI has imposed a penalty of Rs. 3 crore on state-owned Union Bank of India for “non-compliance” with the directions on Know Your Customer (KYC) norms.

Q11. In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?

(a) Retail Banking
(b) Universal Banking
(c) Virtual Banking
(d) Unit Banking
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(a)
Sol. Retail banking also known as Consumer Banking is the provision of services by a bank to individual consumers, rather than to companies, corporations or other banks. Services offered include savings and transactional accounts, mortgages, personal loans, debit cards, and credit cards.

Q12. Maximum loan amount to individuals against physical security shares can be _____

(a) 20 lakh
(b) 15 lakh
(c) 25 lakh
(d) 50 lakh
(e) 10 lakh

S12. Ans.(e)
Sol. Loans/ advances granted to individuals against the security of shares, debentures and PSU bonds should not exceed Rs.10 lakh and Rs.20 lakh, if the securities are held in physical form and dematerialized form respectively.

Q13. The process by which the central bank of a country controls the supply of money in the economy by exercising its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth is known as:
(a) Economic Policy
(b) Monetary Policy
(c) Fiscal Policy
(d) Credit Policy
(e) Budgetary Policy

S13. Ans.(b)
Sol. Monetary Policy is the process by which monetary authority of a country, generally a central bank controls the supply of money in the economy by exercising its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth. In India, the central monetary authority is the Reserve Bank of India (RBI). is so designed as to maintain the price stability in the economy.

Q14. Loans granted by a bank to an exporter popularly known as ‘Export credit’ is guaranteed, in case of default, by which of the following
(a) EXIM Bank
(b) Ministry of International Trade, GOA
(c) ECGC
(d) DICGC
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra. It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce.

Q15. Who amongst the following is the regulator in the financial system of the country?
(a) OIC
(b) SEBI
(c) CRISIL
(d) TRAN
(e) CERC

S15. Ans.(b)
Sol. The financial system in India is regulated by independent regulators in the field of banking, insurance, capital market, commodities market, and pension funds. Example of Financial Regulators: RBI, IRDAI, SEBI, PFRDA.